Kinder- en jeugdpsychiatrie uit basispakket

  • Alexander
  • Alexander's Profielfoto Topic Author
  • Bezoeker
  • Bezoeker
4 jaren 11 maanden geleden - 4 jaren 11 maanden geleden #277 door Alexander
Alexander created the topic: Kinder- en jeugdpsychiatrie uit basispakket
De kogel is door de kerk, vanaf 1 januari 2015 zal kinder- en jeugdpsychiatrie definitief verdwijnen uit het basispakket van de zorgverzekering. Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft vandaag voor gestemd. De verantwoordelijkheid zal vanaf volgend jaar niet meer bij de zorgverzekeraars maar bij de gemeenten komen te liggen. Zo zullen kinderen met bijvoorbeeld autisme of schizofrenie, of voor hulp na seksueel misbruik vanaf 2015 moeten aankloppen bij hun gemeente.

Begin oktober vorig jaar werd de zogenoemde Jeugdwet behandeld door de Tweede Kamer en vandaag heeft de Eerste Kamer ook ingestemd met de wet.

Die wet brengt kinder- en jeugdpsychiatrische zorg namelijk onder bij de gemeente, waarbij dus de kwaliteit van de zorg afhankelijk wordt van de plaats waar je woont. De gemeentes mogen namelijk de zorg naar eigen inzicht gaan inrichten, waarbij de financiële positie van een gemeente ook zal meespelen. Onlangs werd hierbij namelijk nog een bezuiniging van vijf procent ingeboekt.

Deze maatregel is wellicht minder bekend bij het grote publiek, maar de impact voor kinderen met psychische problemen en hun ouders zal enorm zijn.

Kort nadat de Jeugdwet werd voorgesteld aan de Tweede Kamer werd er een petitie gestart, waarvoor tot op de dag van vandaag meer dan 95.000 handtekeningen zijn binnengekomen. Ondanks dat het niet heeft geholpen, gaat de jeugd GGZ petitie gewoon door.

De Jeugdwet zorgt er niet alleen voor dat jeugdpsychiatrie uit het basispakket wordt overgeheveld, maar dit geldt ook voor de diagnose en behandeling van dyslexie.

Bron: www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2015/k...basispakket-per-2015
Laatst bewerkt: 4 jaren 11 maanden geleden door Alexander.

Please Inloggen to join the conversation.

Moderators: aadvanhBryan
Tijd voor maken pagina: 0.182 seconden