Pomphouders: claimen of verzuipen

More
4 jaren 10 maanden geleden #522 door ietje
ietje created the topic: Pomphouders: claimen of verzuipen
Pomphouders: claimen of verzuipen

Door Marjan van den Berg
03 april 2014 07:54 AMBETA, de belangenvereniging van tankstations, roept alle pomphouders in de grensstreek op een claim in te dienen bij de gemeente, de provincie en het Rijk. Zij kunnen volgens de BETA aanspraak maken op een compensatieregeling.

Geluidsfragment:
www.bnr.nl/?service=player&type=fragment...4562&audioId=2204540
Petra van Stijn (BETA): "Uiteindelijk zal de rijksoverheid deze maatregel van de plank moet halen"

De pomphouders in de grensstreek zeggen dat hun omzet zwaar gedaald is als gevolg van accijnsverhogingen. Hierdoor tanken veel klanten nu in Duitsland of België.

De BETA hoopt dat zo veel mogelijk pomphouders in de grensstreek een claim neerleggen bij hun gemeente, provincie en het Rijk. “Dat is om de druk op de ketel te zetten”, zegt BETA-voorzitter Petra van Stijn. “Veel gemeenten en provincies weten niet hoe schrijnend de situatie is in hun achterland.”

De-minimisregeling
Maar uiteindelijk verwacht zij dat de claim bij het Rijk het meeste succes zal hebben. Volgens Van Stijn ligt er bij het Rijk een potje voor dit soort gevallen. Deze zogenoemde de-minimisregeling is speciaal bedoeld voor een specifieke groep ondernemers die onevenredig zwaar getroffen wordt door een overheidsmaatregel.

Op deze regeling heeft Van Stijn haar hoop gevestigd. “Het helpt zeker, omdat je daarmee of je pompprijs kunt aanpassen aan die van over de grens, zodat je dus wat meer ruimte in je marge krijgt, of je bedrijf kunt herstructureren. Al deze mensen zitten verstijfd van angst met 60 procent omzetdaling: wat moet je doen?”

Geen accijnsverlaging
Van Stijn verwacht niet dat de accijnsverhoging nog van tafel te krijgen is, nu is gebleken dat deze de schatkist in januari extra geld heeft opgeleverd. “Dat is mooi voor de overheid, want het blijkt dat er op een of andere manier wat groei zit in de brandstoffenmarkt, maar in de grensstreek is daar niets van te merken. Ik heb net de cijfers binnen van maart. Die zijn nog erger dan die van januari en februari.”


www.bnr.nl/nieuws/beurs/694493-1404/pomp...claimen-of-verzuipen
Bijlagen:

Please Inloggen to join the conversation.

Moderators: aadvanhBryan
Tijd voor maken pagina: 0.242 seconden