Verdriet, ontroering en walging gingen vrijwel gelijktijdig door me heen toen ik de open brief las, van Luuk Koelman van Metronieuws gericht aan staatssecresaurus Jetta Kijnsma.  
Ze heeft nog altijd niet gereageerd op zijn relaas. En dat zal ze waarschijnlijk ook niet. Althans dat is ook mijn eigen ervaring en die van mensen uit mijn directe omgeving, die allen haar een uiterst correcte, goed geformuleerde, sterk onderbouwde brief zonden. Met daarin de argumenten waarom de zoveelste mensenrechten schending bij (ondergeschikte) wet, met voeten werd getreden. Het was steeds tegen dovemans oren gericht. Zelf als haar op de man af werd gevraagd indien zij hiervan kennis had genomen, bleek deze  macabere volksvertegenwoordiger duidelijk niet geïnteresseerd in hoe de bevolking de aanslagen van haar ingrijpende beleid op onze bestaanszekerheid ervaart. 

 

De kans is ook nu dus weer groot dat dit getuigschrift van de schrijnende gevolgen van het kafkaëske beleid van deze PvdA coryfee, “als die al door haar spamfilter heen zou komen”, regelrecht de digitale prullenbak in gaat. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat je als mens nog kunt functioneren als je je steeds weer laat confronteren, met je op persoonlijke titel veroorzaakte ellende.

Maar, geen Zorg. (Want die hebben we dankzij u toch al niet meer) Nederland leest ondertussen wel mee… Ons strooit u geen zand meer in de ogen, staatssecretaris. Wat u nog rest is uw grijperige hand in eigen boezem te steken, en die kop, in de bakken met zand die voor ons bestemd waren. Dat wordt lekker wakker worden dadelijk na de verkiezingsuitslagen. En mocht voor die tijd de revolutie uitbreken, dan kan ik u verzekeren dat uw bijdrage daaraan nog eens zorgvuldig met u zal worden doorgenomen.“Wellicht op iets andere toon dan de brandbrieven met vriendelijke eyeopeners, die met zoveel geduld en beleefdheid uit de bevolking kwamen”, maar deze te negeren, dat zal dan iets lastiger worden.
En raad eens wie dan het “delete”  knopje mag bedienen. 

Mantelzorgboete 2

Mevrouw Klijnsma! Hier nogmaals Koelman. Helaas geen antwoord van u mogen ontvangen op mijn open brief van vorige week. Over hoe onrechtvaardig het is dat u als PvdA-staatssecretaris (“sterk & sociaal”) hulpbehoevende ouderen gaat korten op hun AOW als zij bij een kind inwonen. Elke maand 300 euro.

Kort samengevat: eerst sluit u achthonderd verzorgingshuizen omdat bejaarden langer thuis moeten blijven wonen. Daarna ontmantelt u de thuiszorg, om vervolgens – wanneer hulpbehoevende ouderen noodgedwongen bij een kind intrekken – deze te korten op hun AOW: De mantelzorgboete.
Mag ik u voorstellen aan de 60-jarige Mieke van Os uit Waalwijk? Zij nam half februari haar 89-jarige hulpbehoevende moeder in huis, die op de wachtlijst staat voor een plek in een kleine woon-zorgcentrum. Mieke is ZZP’er. Ze woont in een appartement met één slaapkamer die ook haar werkkamer is. Het bed van haar moeder staat in de woonkamer. Toen moeder nog zelfstandig woonde, kreeg ze vijf maal daags thuiszorg en twee keer per week huishoudelijke hulp.

Nu doet Mieke dat allemaal zelf. Elke ochtend helpt ze haar moeder met douchen en steunkousen aantrekken. Daarna maakt ze ontbijt, geeft haar moeder op tijd haar medicijnen, bereidt de lunch, gaat met haar wandelen, haalt boeken uit de bibliotheek en kookt voor haar. ‘s Avonds rond een uur of half acht, wanneer moeder doodop is, stopt Mieke haar in bed. De rest van de avond brengt ze door op haar slaapwerkkamer. Zomaar de deur uit kan ze niet, want moeder is vaak in de war.

Ja mevrouw Klijnsma, ik zie u al glunderen. Wat een besparing! Enfin, Miekes moeder wilde iets terugdoen voor haar dochter en vroeg een mantelzorgcompliment aan. Een bedrag van 200 euro, bedoeld voor een ‘mega bos bloemen.’ Maar die aanvraag werd geweigerd omdat moeder op de wachtlijst staat voor een verzorgingshuis.

Intussen had Mieke haar moeder netjes ingeschreven op haar adres. Dat had ze beter niet kunnen doen. Prompt gingen de gemeentelijke belastingen omhoog én werd ze gekort op haar huursubsidie. Inmiddels staat het water Mieke na aan de lippen, want door de intensieve zorg voor haar moeder is haar omzet als ZZP’er met 50 procent gedaald. En daar komt vanaf volgend jaar dus nóg een straf bovenop. Een extra korting van 300 euro per maand op de AOW van hulpbehoevende ouderen.
Mevrouw Klijnsma, niet om het één of ander, maar kunt u Mieke uit Waalwijk misschien uitleggen wat er nu zo ‘sterk en sociaal’ is aan dit PvdA-beleid? En waarom naastenliefde zo duur wordt betaald? Mailt u me maar. Geef ik u haar nummer.

Luuk Koelman